pátek 23. března 2012

Ořechový smetanový dort

450 g jader vlašských ořechů
50 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 vajec rozdělených na bílky a žloutky
150 g cukru krupice
2 lžíce rostlinného oleje
600 ml smetany na šlehání
30 g prosátého moučkového cukru

10 porcí
Můžete připravit den předem a uchovat v chladničce.

Jemně umelte nebo v mixéru rozmixujte tři čtvrtiny ořechových jader a smíchejte s moukou a práškem do pečiva.

Předehřejte troubu na 180 oC, plyn stupeň 4. Vymastěte dvě okrouhlé formy o průměru 23 cm; dna vyložte pergamenovým papírem na pečení.
Ve velké míse elektrickým šlehačem na plnou rychlost ušlehejte z bílků sníh, po malých dávkách postupně přidejte jednu třetinu krupicového cukru a šlehejte dál, až se cukr úplně rozptýlí a sníh je lesklý a tuhý.

V jiné velké míse elektrickým šlehačem utřete žloutky, olej a zbývající krupicový cukr, až směs zhoustne a zbarví se do citrónova, asi 5 minut. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka přimíchejte mouku se strouhanými ořechy a ušlehaný sníh z bílků.

Přendejte těsto do forem a stejnoměrně ho rozetřete. Pečte 20-25 minut, nebo do té doby než těsto při lehkém dotyku prstu zase vyskočí zpátky. Ihned uvolněte okraje obou korpusů od stěn formy, vyklopte korpusy na drátěný rošt a sloupněte pergamenový papír. Nechte úplně vychladnout.

Ve velké míse ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem na pevnou šlehačku. Asi čtvrtinu šlehačky přendejte lžící do sáčku s širokým hvězdičkovým nástavcem, uschovejte si ji na ozdobu. Zbývající ořechová jádra nasekejte na ozdobu.

Pilkovým nožem rozřízněte každý korpus vodorovně napůl, aby vznikly 4 tenké pláty.

Položte 1 dortový plát na podnos, potřete jednou čtvrtinou šlehané smetany.

Pokračujte dalšími vrstvami a skončete plátem těsta. Zbylou čtvrtinou šlehačky potřete dort po stranách.

30 g ořechových jader si nechte stranou, ostatními ořechy pokryjte šlehačku po stranách dortu a lehce přimáčkněte. Šlehačku nastříkejte v rovnoměrných pruzích na horní plochu dortu.

Zbývající sekané ořechy nasypte mezi pruhy šlehačky na povrchu dortu.

Pokud dort ihned nepodáváte, uložte ho do chladničky.



Žádné komentáře:

Okomentovat