pátek 23. března 2012

Čokoládová krabice s jahodami a šlehačkou

175 g čokoládové polevy v tabulce, nalámané na kousky
30 g kakaa v prášku
175 g tučného krémového sýra
60 g změklého másla
175 g prosátého moučkového cukru
2 lžíce mléka
450 ml smetany na šlehání
700 g jahod
mátové lístky na ozdobu

6 porcí
čokoládovou krabici můžete připravit den předem a uchovat v chladničce


Čtvercovou formu o straně 23 cm obraťte vzhůru nohama, položte na ni alobal a hladce ho podle ní urovnejte do formy krabičky. Obraťte a odstraňte formu, alobalovou krabici vložte dovnitř formy a vyhlaďte všechny záhyby, aby od ní šla čokoládová krabice snadno odlepit.
V malé misce postavené na pánev s mírně vroucí vodou zahřívejte nalámané kousky čokoládové polevy, až se úplně rozpustí.
Teplou rozpuštěnou čokoládu zvolna nalijte do alobalem vyložené formy a rozlijte ji tak, aby pokryla boky a dno, snažte se přitom, aby okraje byly stejnoměrné. Nechte minutu v chladničce, pak formou zahýbejte, abyste zesílili boky. Nechte v chladničce ztuhnout asi 30 minut.
Mezitím si připravte náplň: rozpusťte kakao ve 2-3 lžících vařící vody. Ve velké míse dohladka utřete elektrickým šlehačem krémový sýr s máslem (nepoužívejte margarín, náplň by byla příliš měkká a nedala by se krájet). Přidejte moučkový cukr, kakao a mléko a třete do pěny.
V menší misce ušlehejte 350 ml smetany na pevnou šlehačku. Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou lehce zamíchejte hotovou šlehačku do sýrového krému.
Vyjměte čokoládovou krabici i s alobalovou fólií z formy, pak šetrně sloupněte fólii z boků i dna. Postavte čokoládovou krabici na podnos. Rovnoměrně do ní rozetřete krémovou náplň. Nechte v chladničce, dokud se náplň řádně nevychladí a neztuhne, asi 2 hodiny.
V malé misce ušlehejte zbývající smetanu na pevnou šlehačku. Lžící ji přendejte do sáčku s širším hvězdičkovým nástavcem.
Nastříkejte na náplň v čokoládové krabici asi 2,5 cm široký ozdobný lem. Větší jahody rozkrájejte na půlky a obložte jimi povrch krému po celé zbývající ploše. Navrch ozdobte mátovými lístky. Zbývající jahody podávejte zároveň s dezertem zvlášť.

Žádné komentáře:

Okomentovat