středa 21. března 2012



Domácí medovník

Těsto:
100 g másla
2 lžíce medu
150 g cukru krupice
50ml mléka
2 vejce
2 lžíce octa
500 g hladké mouky
1 lžíce jedlé sody

Krém:
500 ml mléka
200 g cukru krupice
4 lžíce polohrubé mouky
200 g másla

Dohotovení:
100 g vlašský ořechů


Máslo s medem, cukrem a mlékem rozpustíme ve vodní lázni. Poté z vodní lázně vyndáme a přidáme vejce s octem. Dobře promícháme a za stálého míchání postupně přisypáváme mouku prosetou s jedlou sodou.
Vše propracujeme na hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na kulatý plát o průměru 26cm. Jednotlivé pláty pečeme v předehřátě troubě při 200 °C zhruba 5 minut. Po upečení necháme pláty vychladnout.
Mléko smícháme s cukrem a moukou. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme 10-15 min. Necháme to vychladnout, rozšleháme a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vše vyšleháme na hladký krém.
Jednotlivé medové pláty okrájíme podle dortové formy, aby byly všechny stejně velké. Potřeme je krémem a slepíme. Krémem potřeme také celý povrch dortu. Odkrojené zbytky korpusu rozdrobíme, smícháme s nahrubo nastrouhanými vlašskými ořechy a celý dort jimi posypeme. Můžeme ho dozdobit krémovými pusinkami.
Dort necháme do druhého dne odležet v chladničce.





Žádné komentáře:

Okomentovat